Myten om höghastighetsvapen.

Väldigt många har hört den. Säkert varenda en som gjort lumpen har hört den i en eller annan form. Hur vapen som skjuter projektiler över en viss hastighet, -ofta 1000 m/s- skulle vara höghastighetsvapen. Att AK5 skulle vara ett höghastighetsvapen. Att de är förbjudna. Att kulan kan slå av en arm även vid miss och gud vet allt. Det är så djupt rotat att man ofta får höra kollegor svänga sig med begreppet i utbildning. Men vad är sant då?

Inte mycket påstår jag. Kommer tyvärr inte kunna leda allt jag tänker påstå i bevis. Delar av det jag bygger resonemanget på kommer från en artikel i FOA-tidningen om ”vapentraumtologi”, som jag tyvärr inte har kvar. Ja det finns tonåringar som prenumererar på FOA-tidningen. Läs, ta en nypa salt och bilda er en egen uppfattning.

Vi börjar med att gå bakåt i tiden. Under andra världskriget användes M1 Garand som med kalibern 30-06 eller 7,62 x63. Den sköt en 9,8 g kula i ca 855 m/s. 1959 infördes i USA M14 som sköt en 9,75 g tung kula, i kaliber 308 winchester eller 7,62 x 51 med utgångshastighet (V0) 840 m/s. I USA rådde oenighet angående vapen och ammunition. Men jag lämnar det och konstaterar att det bara några år senare, i början på 60-talet var det dags för M16 att träda i tjänst parallellt med M14. Med M16 och .223 remington eller 5,56 x 45 som den heter i Sverige, kunde soldaterna få med sig mer ammunition och hade ett vapen som gick bra att kontrollera under automateld. Ammunitionen som användes var M193. Kulan vägde 3,63 g och hade V0 på nästan precis 1000 m/s, skjuten genom den 20 tum långa pipan på M16. Räffelstigningen, (vilket är ett mått på hur långt i pipan kulan behöver färdas innan den roterat ett varv) var till en början 14 tum. Ändrades senare till 12 tum för M16 och M16A1. Högre räffelstigning ger mer rotation och därmed stabilare kula. Ganska snabbt konstaterades att kulan i M193 förorsakade stora skador.

556mm_M193_ball

När det kom ut att M16 orsakade stora skador, var det lätt att titta på prestandasiffror och se att V0 var 1000 m/s jämfört med ca 850 m/s på föregångarna. Stor skillnad och vips så mållåste man på det och drog slutsatsen att det måste vara hastigheten som förorsakade de svåra skadorna. Populistisk press och fredsrörelse basunerade sedan ut detta och begreppet ”höghastighetsvapen” föddes. M.h.t hur det såg ut i slutet på 60-talet med tretton fredsivrande hippies på dussinet och att det var ytterst politiskt korrekt att fördöma Vietnamkriget, så är det inte konstigt att ett begrepp som pekade på hur orättfärdigt och hemskt kriget var, fick fotfäste. Rejält fotfäste, eftersom vi ser det överallt än idag. Tyvärr har jag inte koll på exakt när och hur begreppet först uppstod.

Vad var det om inte hastigheten som förorsakade skadorna då?

Kulan till M193 tumlade och splittrades vid träff. Anledningarna till detta var till del att 14 och 12 tums räffelstigning inte gav en tillräcklig stabilisering av kulan. Vilket också förvärras av att en liten 3,63 g kula påverkas mer av kvistar och löv än vad en 9,75 g kula gör. Men det kanske främsta skälet var att kulan inte höll ihop vid träff och här spelar så klart hastigheten en roll. Men det är inte hastigheten i sig som efter ett visst gränsvärde plötsligt börjar ge jättestora skador. En kula som rör sig i 600 m/s och tränger in utan att tumla kommer också att ge upphov till skador på vävnaden runt sårkanalen, en viss kavitet och skicka en stötvåg genom kroppen som kan orsaka skador där man inte är träffad. En 7,62 kula som är instabil och går sönder vid träff kommer ge samma skador som M193. Högre hastighet gör det värre, men det är också en fråga om att avge energi. Jaktammunition löser detta genom att expandera kontrollerat, men fortfarande i en bit. Helst ska kulan stanna i målet och därmed avge 100 % rörelseenergi. Sådana kulor är förbjudna i krig. Den tumlande och sönderfallande M193-kulan gav alltså samma effekter som förbjudna kulor gör trots att den vid jämförelse med en kula i 7,62 x51 bara har drygt halva rörelseenergin.

Norma Swift A frame 700 m per sek

Hur har man kommit runt detta?

Från M16A2 och framåt har man ändrat till sju tums räffelstigning, vilket stabiliserar kulan bättre. Ammunition är också utbytt. Den nya standardammunitionen är belgiska SS109 eller M855 och den kräver också högre räffelstigning än M193. Kulan väger nu 4,02 g är 23 mm lång jämfört med M193-kulans längd på 19,3 mm. Utgångshastigheten är 930 m/s med 20 tums pipa och i den kortare M4 ska den vara runt 880 m/s. Vi har i princip samma ammunition med 4 g kula och V0 på 930 m/s i AK5. I AK5C med kortare pipa är V0 855 m/s. Kulan är nu stabilare i både luften och i målet och ska framför allt inte gå sönder på samma sätt. Men det innebär så klart inte att det är någon sorts hälsokur att få ett 5,56 mm hål rakt genom kroppen. Stora vävnadskador och tryckstötar som fortplantar sig genom kroppen kommer att uppstå.

556mm_M855_ball

Så var det det här med vilka skador man kan få om kulan bara passerar tätt inpå?

En vanlig 3,6 grams jaktmatch har V0 på 990 m/s, vilket medför en mynningsenergi (E0) på 1765 J efter 100 m återstår 835 m/s och 1255 J. Detta innebär att 510 J överförs i luften genom friktion. För enkelhetens skull antar jag att överföringen är linjär med 5,1 J per meter kulan färdas. Det kommer vara mer närmare mynningen och mindre ju längre ut man kommer i banan. Passagen av t.ex. en underarm blir ca 0,1 m lång. Under den sträckan överför kulan 0,51 J till luften. Grovt räknat antar jag att hälften av energin rör sig bort från och hälften mot underarmen. Jag antar dessutom, ytterst generöst, att 100 % av energin som går i rätt riktning överförs genom luften direkt mot armen. Det innebär det att man får ett slag med 0,255 J. Detta motsvarar att ett föremål på 20,4 g slår mot armen med 5 m/s. I själva verket får man nog räkna med att max hälften av den energin överförs till huden. Någon som tror att det ger upphov till hemska skador, eller ens blåmärken. Testa gärna hemma. Ta en dryg tredjedels kexchoklad, snärta med ett handledskast , likt en frisbee mot kompisens arm. Försök att träffa med ena hörnet för att tillfoga maximal skada. Använd skyddsglasögon för säkerhets skull om kompisen siktar dåligt.

Jag synar att en finkalibrig kula kan orsaka skador när den passerar nära. Det är bara trams.
Oavsett om modernare vapen och ammunition ger mer ”normala” skador, så är nog begreppet ”höghastighetsvapen” här för att stanna fast det inte finns något som är definierat som höghastighetsvapen.
Tycker det också är ett bra exempel på den flockmentalitet vi människor ofta hamnar i. Bara någon bullrar ut det ”rätta” budskapet nog högt så följer andra okritiskt med. Är det nog många i fårskocken så kan de till och med skapa vedertagna fakta av något som bara är svammel. Det ser vi hända i Sverige dagligen.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s